Nowość
Chilli
chilli
Gramatura: Opakowanie zbiorcze: worek 25 kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Kraj pochodzenia: Chiny
Nowość
Papryka czerwona płatek
Gramatura: Opakowanie zbiorcze 18 kg (karton)
Stawka VAT: 23%
Opis: Kraj pochodzenia: Chiny.
Bazylia suszona
Gramatura: 20kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Bazylia to roślina jednoroczna, pochodząca z południowej Azji i spotykana w południowej Europie w stanie dzikim. Ma miły, korzenny, słodkawy i pikantny smak i zapach. Odgrywa ważną rolę podczas przygotowywania dań kuchni włoskiej. Jest głównym składnikiem włoskiego sosu pesto.
Kraj pochodzenia: Egipt
Chilli mielone
Gramatura: 25kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Chilli pochodzi z Ameryki Południowej, a swój udział w odkryciu chili dla Europejczyków miał Kolumb. Przyprawa doskonale współgra w daniach z cebulą, kukurydzą, fasolą i kalafiorem – charakterystyczna dla kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej.
Kraj pochodzenia: Chiny.
Curry
Gramatura: 25kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Curry to mieszanka przypraw szerokiej gamy smaków, oparta na kuchni południowo-azjatyckiej. Jest stosowane do poprawienia smaku i zapachu potraw mięsnych, warzyw, ryżu, ryb i sosów.
Kraj pochodzenia: Indie
Cynamon mielony
Gramatura: 25kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Pierwsze informacje o cynamonie pojawiły się już w Biblii. Korę cynamonowca stosowano jako przyprawę prawdopodobnie już w IV w. p.n.e. od Indii po Chiny. Cynamon używany jest do przyprawiania potraw słodkich z ryżu, pieczonych jabłek, wina grzanego i ponczu. Niewielkie ilości cynamonu służą do aromatyzowania gulaszu, baraniny, gotowanych ryb i szynki.
Kraj pochodzenia: Indonezja
Cząber suszony
Gramatura: 10kg
Stawka VAT: 8%
Opis: Cząber pochodzi ze wschodnich rejonów obszaru śródziemnomorskiego i rejonu czarnomorskiego.Do Europy sprowadzili go mnisi około IX w. Można nim przyprawiać: fasolę, groch, krupnik, grochówkę, zupę ziemniaczaną, sałatki, tłuste mięsa, najlepiej pod koniec przygotowywania, nie gotując go.

Kraj pochodzenia: Polska

Estragon suszony
Gramatura: 10kg
Stawka VAT: 8%
Opis: Estragon jest szczególnie popularny we Francji, Hiszpanii i w Niemczech. Stosowany jako środek zastępujący sól (nadaje potrawom słonawy smak, a nie podnosi ciśnienia i nie wypłukuje soli mineralnych, tak jak to czyni sól kuchenna). Estragon ma lekko gorzki smak, przypominający anyż lub koper włoski. Jest to bardzo popularny składnik wielu mieszanek ziołowych (np. zioła prowansalskie). Estragonu używa się także do zaprawiania octów ziołowych i musztardy, do kiszenia ogórków i kapusty. Świeże ziele można dodawać do sałatek oraz zup.
Kraj pochodzenia: Polska

Gałka muszkatołowa cała
Gramatura: 10kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Gałka muszkatołowa jest owocem muszkatołowca, wiecznie zielonego drzewa rosnącego pierwotnie na wyspach Molucca, czyli wyspach przypraw. Drzewo zaczyna owocować po 7 latach, jednakże może rodzić owoce aż do 90. roku życia. Gałka jest uprawiana w Indonezji i na Grenadzie. Gałka muszkatołowa ma intensywny korzenny zapach i słodkawy, lekko gorzki smak.
Kraj pochodzenia: Indonezja.
Gałka muszkatołowa mielona
Gramatura: 25kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Gałka muszkatołowa jest owocem muszkatołowca, wiecznie zielonego drzewa rosnącego pierwotnie na wyspach Molucca, czyli wyspach przypraw. Drzewo zaczyna owocować po 7 latach, jednakże może rodzić owoce aż do 90. roku życia. Gałka jest uprawiana w Indonezji i na Grenadzie. Gałka muszkatołowa ma intensywny korzenny zapach i słodkawy, lekko gorzki smak.
Kraj pochodzenia: Indonezja.
Obróbka – mielenie wykonane w Polsce
Gorczyca biała nasiona
Gramatura: 25kg
Stawka VAT: 5%
Opis: Gorczyca biała ma okrągłe i twarde nasiona koloru beżowego lub słomkowego. Jej cienka zewnętrzna warstwa jest usuwana przed sprzedażą. Dzięki swemu łagodnemu smakowi oraz właściwościom konserwującym, to właśnie ona stosowana jest jako składnik musztardy oraz jako dodatek do marynat. Białą gorczycę stosuje się do peklowania przypraw i mieszanek przyprawowych wykorzystywanych do gotowania mięsa i owoców morza. Nadaje pikantny smak kapuście i jest stosowana jako dodatek do marynat
Kraj pochodzenia: Indie, Polska.
Gorczyca biała mielona
Gramatura: 25kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Gorczyca jest podstawowym składnikiem musztardy. Słowo „musztarda” pochodzi od nazwy niesfermentowanego wina (must), z którym mieszano zmielone ziarenka gorczycy. Białą gorczycę stosuje się do peklowania przypraw i mieszanek przyprawowych wykorzystywanych do gotowania mięsa i owoców morza. Nadaje pikantny smak kapuście i jest stosowana jako dodatek do marynat
Kraj pochodzenia: Polska
Goździki
Gramatura: 25kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Goździki są to suszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego, niewielkiego, wiecznie zielonego drzewa, rodzimego dla Moloków, zwanych też Wyspami Korzennymi. Mają zdecydowany, korzenny aromat swoisty, ostry, palący, gorzkawy smak, który może sprawiać wrażenie drętwienia ust. Goździki nadają się doskonale do słodkich, jak i pikantnych potraw. Są stosowane do win, likierów, a także marynat rybnych i przetworów mięsnych.
Kraj pochodzenia: Madagaskar
Goździki mielone
Gramatura: 25kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Goździki są to suszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego, niewielkiego, wiecznie zielonego drzewa, rodzimego dla Moloków, zwanych też Wyspami Korzennymi. Mają zdecydowany, korzenny aromat swoisty, ostry, palący, gorzkawy smak, który może sprawiać wrażenie drętwienia ust. Goździki nadają się doskonale do słodkich, jak i pikantnych potraw. Są stosowane do win, likierów, a także marynat rybnych i przetworów mięsnych.
Kraj pochodzenia: Madagaskar
Imbir mielony
Gramatura: 25kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Imbir roślina z rodziny imbirowatych, pochodząca z tropikalnej Azji i Oceanii. Dodaje się go do pierników, herbatników, ciastek, puddingów, pikli, a także wielu azjatyckich dań z warzyw. Służy do aromatyzowania kompotów, likierów, grzanego wina oraz piwa. Jest dodawany także do marynat z dyni i ogórków, sosów, pasztetów i flaków.
Kraj pochodzenia: Nigeria.
Jałowiec owoc
Gramatura: 25kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Jałowiec jest to krzew z rodziny cyprysowatych, dwupienny, wiecznie zielony. Przyprawę stanowią suszone szyszkojagody, zwane pospolicie owocami jałowca. Szyszkojagody pobudzają apetyt, nadają się do przyprawiania ciężko strawnych, tłustych i powodujących wzdęci potraw, do sosów, ryb marynowanych, potraw z kapusty kiszonej, kapusty gotowanej lub marynowanej, pieczeni wieprzowej.
Kraj pochodzenia: Indie
Jałowiec mielony
Gramatura: 25kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Jałowiec jest to krzew z rodziny cyprysowatych, dwupienny, wiecznie zielony. Przyprawę stanowią suszone szyszkojagody, zwane pospolicie owocami jałowca. Szyszkojagody pobudzają apetyt, nadają się do przyprawiania ciężko strawnych, tłustych i powodujących wzdęci potraw, do sosów, ryb marynowanych, potraw z kapusty kiszonej, kapusty gotowanej lub marynowanej, pieczeni wieprzowej.
Kraj pochodzenia: Indie
Kardamon mielony
Gramatura: 25kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Kardamon pochodzi ze wschodu, gdzie rośnie dziko w południowych lasach Indii. Dziś rośnie również na Sri Lance, w Gwatemali, na obszarze Indochin i Tanzanii. Poprawia smak potraw zarówno słodkich, jak i pikantnych. Owoce są niejadalne, cały smak i aromat zawarty jest w małych, bardzo twardych nasionach. Kardamon używa się do wyrobu ciast korzennych, wyrobów cukierniczych, a także do chleba, mięsa i wędlin.
Kraj pochodzenia: Gwatemala
Kminek nasiona
Gramatura: 25kg
Stawka VAT: 5%
Opis: Pochodzi z Azji oraz północnej i środkowej Europy. Kminek ma dość ostry zapach i nieco piekący, korzenny, gorzkawy smak. W połączeniu z owocami lub warzywami przybiera delikatny odcień zapachu cytryny. Jest popularny w kuchni środkowoeuropejskiej i żydowskiej; dodaje się go do chleba, kiełbasy kiszonej, gotowanej i surowej kapusty, zup oraz serów.
Kraj pochodzenia: Polska
Kminek mielony
Gramatura: 25kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Pochodzi z Azji oraz północnej i środkowej Europy. Kminek ma dość ostry zapach i nieco piekący, korzenny, gorzkawy smak. W połączeniu z owocami lub warzywami przybiera delikatny odcień zapachu cytryny. Jest popularny w kuchni środkowoeuropejskiej i żydowskiej; dodaje się go do chleba, kiełbasy kiszonej, gotowanej i surowej kapusty, zup oraz serów.
Kraj pochodzenia: Polska
Kmin rzymski
Gramatura: 25kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Kmin rzymski pochodzi prawdopodobnie ze wschodniej części basenu Morza Śródziemnego, być może z Etiopii lub Turkiestanu. Zapach kminu jest dość wyraźny, mocny, ciężki, nieco drażniący, korzenny, odczuwany przez pewien czas. Jest składnikiem wielu pikantnych mieszanek przyprawowych i jest stosowany jako dodatek do gulaszu oraz do potraw grillowanych. Dzięki kminkowi zwykły ryż, fasola oraz niektóre ciasta mogą zyskać wiele.
Kraj pochodzenia: Indie
Kmin rzymski mielony
Gramatura: 25kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Kmin rzymski pochodzi prawdopodobnie ze wschodniej części basenu Morza Śródziemnego, być może z Etiopii lub Turkiestanu. Zapach kminu jest dość wyraźny, mocny, ciężki, nieco drażniący, korzenny, odczuwany przez pewien czas. Jest składnikiem wielu pikantnych mieszanek przyprawowych i jest stosowany jako dodatek do gulaszu oraz do potraw grillowanych. Dzięki kminkowi zwykły ryż, fasola oraz niektóre ciasta mogą zyskać wiele.
Kraj pochodzenia: Indie
Kolendra owoc
Gramatura: 25kg
Stawka VAT: 5%
Opis: Aromat dojrzałych owoców jest słodki, korzenny z pieprzowo – balsamiczną nutą. Ich smak jest łagodny, słodki, lekko palący, z wyraźnym odcieniem zapachu skórki pomarańczowej. Kolendry używa się do potraw zarówno pikantnych, jak i słodkich. Stanowi zasadniczy składnik proszku curry. Stosowana jest do mięs, gulaszu, kiełbas, pikli a także do wypieku niektórych ciast.
Kraj pochodzenia: Polska
Kolendra mielona
Gramatura: 25kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Aromat dojrzałych owoców jest słodki, korzenny z pieprzowo – balsamiczną nutą. Ich smak jest łagodny, słodki, lekko palący, z wyraźnym odcieniem zapachu skórki pomarańczowej. Kolendry używa się do potraw zarówno pikantnych, jak i słodkich. Stanowi zasadniczy składnik proszku curry. Stosowana jest do mięs, gulaszu, kiełbas, pikli a także do wypieku niektórych ciast.
Kraj pochodzenia: Ukraina
Kozieradka ziarno
Gramatura: 25kg
Stawka VAT: 8%
Opis: Kozieradka najprawdopodobniej pochodzi z obszarów śródziemnomorskich. Przyprawę stanowią nasiona. Mają one silny zapach, smak lekko gorzkawy, nieco kleisty i pozostawiają w ustach posmak przypominający karmel.
Kraj pochodzenia: Indie
Kurkuma mielona gat. I
Gramatura: 25kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Delikatnie aromatyczna kurkuma ma zapach pieprzu. Jej smak jest ostry, paląco-korzenny, gorzkawy, przypominający piżmo. Stanowi istotny składnik proszku curry. Stosowana w kuchni wegetariańskiej, szczególnie jako przyprawa do dań z fasoli i soczewicy, oraz jako dodatek do sosów i musztardy.
Zawartość kurkuminy min. 3%.
Kraj pochodzenia: Indie
Liść laurowy HSS
Gramatura: 20kg i 50kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Wawrzyn, zwany też drzewem laurowym pochodzi z Azji Mniejszej, skąd rozprzestrzenił się na obszary śródziemnomorskie, a następnie do innych krajów charakteryzujących się podobnym klimatem. Całe liście często wykorzystuje się do gotowania, a te kruszone lub mielone stosuje się w celu wzmocnienia smaku potrawy. Najczęściej spotkać je możemy w zupach, sosach, gulaszach, courts-bouillon oraz daube – czyli w prowansalskim gulaszu. Jest to doskonała przyprawa do ryb, mięsa i drobiu. Liść laurowy często wchodzi w skład zalewy octowej.
Kraj pochodzenia: Turcja
Lubczyk liść
Gramatura: 10kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Lubczyk należy do rodziny pietruszki, a jego nasiona, liście i korzenie są powszechnie stosowane w Europie do aromatyzowania potraw i napojów. Liście są używane jako dodatek do zup, wywarów, octów smakowych, piklów, gulaszów i sałatek. We Włoszech lubczyk wchodzi w skład kompozycji z oregano i czosnku, używanej do sosów pomidorowych.
Kraj pochodzenia: Polska
Majeranek suszony otarty
Gramatura: 20kg
Stawka VAT: 8%
Opis: Majeranek jest kuzynem oregano, pochodzący z regionów Morza Śródziemnego Zazwyczaj używany jest w kuchni europejskiej i jest dodawany do sosów rybnych, małży, owoców morza, sosów na bazie masła, sałatek, sosów na bazie pomidorów, octu, sosów grzybowych i do bakłażana. W Niemczech, majeranek nazywany jest “kiełbasianym ziołem” i jest używany wraz tymiankiem i innymi przyprawami w różnych rodzajach kiełbas.
Kraj pochodzenia: Polska, Egipt
Oregano suszone
Gramatura: 25kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Gatunek z rodziny mięty. Pochodzi z zachodniej i południowo-zachodniej Eurazji i z regionu Morza Śródziemnego. Oregano zazwyczaj stosujemy do sosów, pizzy, przyprawiania mięs, sałatek. W północnych Włoszech zioło to stosowane jest od wieków i najczęściej używane jest z pieczonymi, smażonymi lub grillowanymi warzywami, mięsem i rybami.. Oregano jest składnikiem ziół prowansalskich.
Kraj pochodzenia: Turcja
Papryka ostra 60 ASTA
Gramatura: 25kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Papryka pochodzi z Ameryki Południowej, a jej uprawy należą dziś do najbardziej rozpowszechnionych na świecie.Jej zastosowanie jest bardzo szerokie, doskonale nadaje się do wszelkich potraw mięsnych, ryb, zup, sosów i nie tylko.
Kapsaicyna, nadająca papryce ostry smak, występuje głównie w nasionach, skórce oraz w niepełnych przegrodach dzielących owoc na trzy części. Jej ilość zależy od gatunku, odmiany, dojrzałości, a także od warunków atmosferycznych.
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Papryka słodka 60 ASTA
Gramatura: 25kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Papryka pochodzi z Ameryki Południowej, a jej uprawy należą dziś do najbardziej rozpowszechnionych na świecie.Jej zastosowanie jest bardzo szerokie i, doskonale nadaje się do wszelkich potraw mięsnych, ryb, zup, sosów i nie tylko.
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Papryka słodka I gat
Gramatura: 25kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Papryka pochodzi z Ameryki Południowej, a jej uprawy należą dziś do najbardziej rozpowszechnionych na świecie.Jej zastosowanie jest bardzo szerokie, doskonale nadaje się do wszelkich potraw mięsnych, ryb, zup, sosów i nie tylko.
Kraj pochodzenia: Hiszpania.
Papryka ostra I gat
Gramatura: 25kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Papryka pochodzi z Ameryki Południowej, a jej uprawy należą dziś do najbardziej rozpowszechnionych na świecie.Jej zastosowanie jest bardzo szerokie, doskonale nadaje się do wszelkich potraw mięsnych, ryb, zup, sosów i nie tylko.
Kraj pochodzenia: Hiszpania.
Papryka słodka 100 ASTA
Gramatura: 25kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Papryka pochodzi z Ameryki Południowej, a jej uprawy należą dziś do najbardziej rozpowszechnionych na świecie.Jej zastosowanie jest bardzo szerokie i, doskonale nadaje się do wszelkich potraw mięsnych, zup, sosów i nie tylko.
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Papryka czerwona płatki suszona
Gramatura: 25kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Papryka pochodzi z Ameryki Południowej, a jej uprawy należą dziś do najbardziej rozpowszechnionych na świecie.Jej zastosowanie jest bardzo szerokie i, doskonale nadaje się do wszelkich potraw mięsnych, zup, sosów i nie tylko.
Papryka płatek słodka czerwona 9×9 mm.
Kraj pochodzenia: Chiny
Pieprz biały ziarnisty
Gramatura: 25kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Pieprz biały rośnie na tym samym krzewie co pieprz czarny czy zielony, ale uzyskuje się go z owoców całkowicie dojrzałych. W wyniku zabiegów przygotowawczych zewnętrzna mięsista warstwa owocu łatwo oddziel się od nasion. Pieprz ze względu na swoje powszechne stosowanie, nazywany jest Królem przypraw.
Kraj pochodzenia: Wietnam
Pieprz biały mielony
Gramatura: 25kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Pieprz biały rośnie na tym samym krzewie co pieprz czarny czy zielony, ale uzyskuje się go z owoców całkowicie dojrzałych. W wyniku zabiegów przygotowawczych zewnętrzna mięsista warstwa owocu łatwo oddziel się od nasion. Pieprz ze względu na swoje powszechne stosowanie, nazywany jest Królem przypraw.
Kraj pochodzenia: Wietnam
Pieprz Cayenne mielony
Gramatura: 25kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Pieprz kajeński zawdzięcza swoją nazwę od jego rzekomego rejonu pochodzenia – regionu Cayenne z Gujany Francuskiej. Pieprz cayenne jest to ususzony i dobrze zmielony proszek wytwarzany z nasion i strąków różnych rodzajów papryki Chilli. Dodawany jest z reguły do owoców morza, przyprawia się nim ostrygi, sardynki, łososia wędzonego i pstrąga, przegrzebki, smażone małże, kraby, homary i raki. Sprawdza się także jako dodatek do mięs pieczonych, z grilla, smażonych lub duszonych. Posypuje się nim boczek przed smażeniem i używa w panierce do smażonego kurczaka, ryb i warzyw.
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Pieprz czarny mielony
Gramatura: 25kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Pieprz czarny i biały są produkowane z owoców tej samej rośliny. Pieprz czarny uzyskuje się z niedojrzałych owoców, które zbiera się wówczas gdy pestkowce położone najniżej w kłosie zaczynają czerwienieć. Pieprz ze względu na swoje powszechne stosowanie, nazywany jest Królem przypraw.
Kraj pochodzenia: Wietnam
Pieprz czarny ziarno
Gramatura: 25kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Pieprz czarny i biały są produkowane z owoców tej samej rośliny. Pieprz czarny uzyskuje się z niedojrzałych owoców, które zbiera się wówczas gdy pestkowce położone najniżej w kłosie zaczynają czerwienieć. Pieprz ze względu na swoje powszechne stosowanie, nazywany jest Królem przypraw.
Pieprz czarny ziarno 500g/l.
Kraj pochodzenia: Wietnam
Pieprz ziołowy
Gramatura: 25kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Pieprz ziołowy to kompozycja suszonych i zmielonych surowców: gorczycy białej, kolendry, majeranku, cząbru, kminku, tymianku, curry oraz chilli.Jest to przyprawa którą z powodzeniem można używać do wszystkich potraw za wyjątkiem słodkich. Doskonale urozmaica codzienne posiłki.
Produkcja własna.
Pieprz czerwony ziarno
Gramatura: 25kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Pieprz czerwony Schinus terebinthifolius, nie jest nawet spokrewniony z rodziną pieprzowatych. Jednakże ze względu na wygląd owoców, przypominający typowy pieprz tylko o innym kolorze, jest tak również nazywana. Jest słodko-gorzki i zdecydowanie łagodniejszy od czarnego. Znajduje zastosowanie jako przyprawa do drobiu, warzyw i ryb.
Kraj pochodzenia: Brazylia
Pieprz zielony ziarno
Gramatura: 10kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Pieprz zielony rośnie na tym samym drzewie co pieprz czarny czy biały. Ziarna zbierane są zanim dojrzeją. Nie suszy się ich na słońcu, lecz poddaje zabiegowi suszenia poprzez działanie niskich temperatur, by ziarna zachowały swój jasnozielony kolor i lekko pikantny smak. Pieprz ze względu na swoje powszechne stosowanie, nazywany jest Królem przypraw.
Kraj pochodzenia: Indie
Rozmaryn suszony
Gramatura: 25kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Rozmaryn ma charakterystyczny silny smak, lekko sosnowy, trochę słodszy od mięty, z lekką nutą imbiru. Odgrywa ważną rolę w kuchni włoskiej, francuskiej i hiszpańskiej. Smak rozmarynu doskonale komponuje się z drobiem, rybami, jagnięciną, wołowiną, cielęciną, wieprzowiną oraz pieczenią z dziczyzny. Rozmaryn podnosi smak szpinaku, pomidorów, grochu, grzybów, sera, jajek, soczewicy oraz dopełnia smak szczypiorku, tymianku, pietruszki, trybuli i liści laurowych.
Kraj pochodzenia: Maroko
Tymianek suszony
Gramatura: 10kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Tymianek pospolity pochodzi z zachodnich rejonów obszaru śródziemnomorskiego. Przyprawę stanowi suszone ziele zebrane w okresie kwitnienia. Jest często stosowany w kuchni francuskiej, hiszpańskiej, włoskiej i greckiej, ale także w krajach bałkańskich, w Afryce i Europie Środkowej. Suszony tymianek ma około trzykrotnie silniejszy aromat od świeżego.
Zawartość olejku min. 1,0 ml/100g.
Kraj pohodzenia: Polska
Ziele angielskie ziarno oczyszczone
Gramatura: 20kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, ale najbardziej popularne jest na Jamajce, gdzie klimat i gleba są najlepiej przystosowane do ich uprawiania. Ziele angielskie – all spice ang. – “wszystkie przyprawy”- nazwa pochodzi od tego, że smakuje jak połączenie gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru, goździków, nutę jałowca i pieprzu. Przyprawa ta jest składnikiem wielu mieszanek przyprawowych.
Zawartość olejku min. 1,5 ml/100g.
Kraj pochodzenia: Meksyk, Gwatemala, Honduras
Papryka zielona płatki suszona
Gramatura: 18kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Papryka zielona płatek 9×9 mm.
Kraj pochodzenia: Chiny
Chilli płatek
Gramatura: 25kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Chilli płatek 3-5 mm.
Kraj pochodzenia: Chiny.
Chilli papryczki BIRDEYE
Gramatura: 10kg
Stawka VAT: 8%
Opis: Suszone papryczki Bird’s eye, w całości 2-3 cm.
Ich ostrość porównywana jest do Habanero. Właśnie ze względu na swoją ostrość, papryczki powinny być używane w niewielkich ilościach, tylko do doprawiania.
Kraj pochodzenia: Malawi.
Cząber mielony
Gramatura: 10kg
Stawka VAT: 8%
Opis: Cząber pochodzi ze wschodnich rejonów obszaru śródziemnomorskiego i rejonu czarnomorskiego.Do Europy sprowadzili go mnisi około IX w. Można nim przyprawiać: fasolę, groch, krupnik, grochówkę, zupę ziemniaczaną, sałatki, tłuste mięsa, najlepiej pod koniec przygotowywania, nie gotując go.
Kraj pochodzenia: Polska
Oregano mielone
Gramatura: 10kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Gatunek z rodziny mięty. Pochodzi z zachodniej i południowo-zachodniej Eurazji i z regionu Morza Śródziemnego. Oregano zazwyczaj stosujemy do sosów, pizzy, przyprawiania mięs, sałatek. W północnych Włoszech zioło to stosowane jest od wieków i najczęściej używane jest z pieczonymi, smażonymi lub grillowanymi warzywami, mięsem i rybami.. Oregano jest składnikiem ziół prowansalskich.
Kraj pochodzenia: Turcja
Ostropest mielony
anyzmielony
Gramatura: 10 kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Ostropest plamisty chroni wątrobę przed szkodliwym działaniem alkoholu. Można go dodawać do sałatek, musli lub zjadać popijając herbatą.

Kraj pochodzenia: Polska.

Ostropest ziarno
anyzmielony
Gramatura: 10 kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Kraj pochodzenia: Polska.
Papryka czerwona płatki suszona
anyzmielony
Gramatura:
Stawka VAT: 23%
Opis: Papryka pochodzi z Ameryki Południowej, a jej uprawy należą dziś do najbardziej rozpowszechnionych na świecie.Jej zastosowanie jest bardzo szerokie i, doskonale nadaje się do wszelkich potraw mięsnych, zup, sosów i nie tylko.
Papryka płatek słodka czerwona 1×3 mm.

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Pieprz biały grys
anyzmielony
Gramatura: 25 kg
Stawka VAT: 23%
Opis:
Pieprz czarny grys
anyzmielony
Gramatura: 25 kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Kraj pochodzenia: Wietnam.
Majeranek mielony
anyzmielony
Gramatura: 20 kg
Stawka VAT: 8%
Opis: Kraj pochodzenia: Egipt.
Rozmaryn mielony
anyzmielony
Gramatura: 25 kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Kraj pochodzenia: Maroko.
Szałwia suszona
anyzmielony
Gramatura: 10 kg
Stawka VAT: 8%
Opis: Kraj pochodzenia: Polska.
Czarnuszka
anyzmielony
Gramatura: 25 kg
Stawka VAT: 8%
Opis: Czarnuszka ziarno.
Kraj pochodzenia: Polska.
Gałka muszkatołowa mielona EXTRA
anyzmielony
Gramatura: 25 kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Gałka muszkatołowa jest owocem muszkatołowca, wiecznie zielonego drzewa rosnącego pierwotnie na wyspach Molucca, czyli wyspach przypraw. Drzewo zaczyna owocować po 7 latach, jednakże może rodzić owoce aż do 90. roku życia. Gałka jest uprawiana w Indonezji i na Grenadzie. Gałka muszkatołowa ma intensywny korzenny zapach i słodkawy, lekko gorzki smak.

Kraj pochodzenia: Indonezja.

Obróbka – mielenie wykonane w Polsce

Gorczyca czarna
anyzmielony
Gramatura: 25 kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Gorczyca czarna ziarno.
Kraj pochodzenia: Ukraina.
Kozieradka mielona
anyzmielony
Gramatura: 25 kg
Stawka VAT: 8%
Opis: Kraj pochodzenia: Indie.
Liść laurowy BALOT
anyzmielony
Gramatura: 50 kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Kraj pochodzenia: Turcja.
Lubczyk mielony
anyzmielony
Gramatura: 10 kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Kraj pochodzenia: Polska.
Majeranek suszony otarty EXTRA
anyzmielony
Gramatura: 20 kg
Stawka VAT: 8%
Opis: Kraj pochodzenia: Egipt.
Papryka wędzona
anyzmielony
Gramatura: 25 kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Kraj pochodzenia: Hiszpania.
Pieprz czarny mielony EXTRA
anyzmielony
Gramatura: 25 kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Zawartość olejku min. 1,25 ml/100 g.
Zawartość piperyny min. 2,5 %.
Kraj pochodzenia: Wietnam.
Pieprz czarny ziarno oczyszczony
anyzmielony
Gramatura: 25 kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Pieprz czarny ziarno oczyszczony 500g/l.
Kraj pochodzenia: Wietnam
Tymianek mielony
anyzmielony
Gramatura: 10 kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Kraj pochodzenia: Polska.
Ziele angielskie ziarno mielone
anyzmielony
Gramatura: 25 kg
Stawka VAT: 23%
Opis: Zawartość olejku min. 1,5 ml/100g.
Kraj pochodzenia: Meksyk.