Telefon   +48 512 275 136

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Do jakich potraw pasuje anyż?

Anyż to przyprawa jednoroczna wywodząca się z rodziny selerowatych. Obecnie nie jest ona jednak tak popularna w kuchni, choć tak naprawdę pasuje do wielu różnych dań. Co jeszcze warto wiedzieć o anyżu, a także, z jakimi potrawami najlepiej go komponować? Serdecznie zachęcamy do lektury i poznania szczegółów.

W jakich potrawach sprawdzi się anyż?

Jeśli chodzi o smak, to przyprawa ta przypomina połączenie lukrecji wraz z koprem włoskim. Ma też słodki zapach, dlatego często wykorzystuje się ją właśnie do słodkich dań, czyli ciast i ciastek. Doskonale sprawdzi się także w różnego rodzaju nalewkach, dżemach oraz kompotach, dla nadania im niespotykanego aromatu. Świetnie pasuje dodatkowo do owoców, w tym zwłaszcza cytryn, porzeczek, fig oraz jabłek.

Dania na słodko to jednak niepełne wykorzystanie potencjału tej przyprawy. Warto spróbować dodawać ją również do zup, a nawet dań mięsnych. Wówczas będzie doskonałym kontrastem, dzięki któremu potrawa zyska nietuzinkowego charakteru. Oczywiście należy uważać na jej ilość, bowiem anyż nie jest lubiany przez wszystkich.

Dlaczego warto dodawać anyż do potraw?

Przyprawę tę warto dodawać nie tylko ze względu na smak, ale również walory zdrowotne. Okazuje się, że doskonale wpływa m.in. na proces wydzielania soków żołądkowych, dzięki czemu poprawia oraz przyspiesza trawienie pokarmów. Często anyż jest więc składnikiem herbatek ziołowych, właśnie na trawienie.

Przyprawa ta ma dodatkowo działanie antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze, co zawdzięcza dużej zawartości olejków eterycznych. Dodatkowo w niewielkim stopniu działa przeciwbólowo oraz rozkurczowo, a także wpływa na poprawę kondycji skóry oraz włosów. Jak więc widać, taka przyprawa oraz mieszanki przypraw z anyżem zdecydowanie powinny być wykorzystywane w kuchni i to nie tylko ze względu na ciekawy smak.

Podsumowując, anyż pasuje do naprawdę wielu potraw, zarówno na słodko, jak i wytrawnych. Posiadamy go również w naszej ofercie produktowej obok wielu innych mieszanek i produktów dla gastronomii.