Telefon   +48 512 275 136

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Blog

gałka muszkatołowa

Jakie właściwości ma gałka muszkatołowa?

Gałka muszkatołowa jest znaną i cenioną przyprawą. Pozyskuje się ją z nasion muszkatołowca korzennego. Wyjątkowy smak i charakterystyczny aromat sprawiają, jest ona doskonałym dodatkiem do pierników i innych ciast, a także dań mięsnych. Wykazuje ona ponadto pewne właściwości lecznicze, wynikające głównie z zawartości olejku eterycznego. Sprawdź, jak może ona działać na organizm człowieka!

Czytaj więcej

czosnek w płatkach

Gdzie najczęściej stosuje się czosnek w płatkach?

Czosnek jest cenioną od stuleci przyprawą. Wywodzi się najprawdopodobniej z Azji Centralnej. Jest chętnie uprawiana w wielu zakątkach świta. Ma niezwykły smak oraz aromat, a także właściwości lecznicze, które zostały potwierdzone licznymi badaniami. Jest jedną z najchętniej używanych przypraw, którą warto mieć w swoim codziennym jadłospisie.

Czytaj więcej

laski cynamonu

Jaki cynamon jest lepszy – mielony czy w laskach?

Cynamon ma niezwykle charakterystyczny aromat, który jest dobrze znany i lubiany przez większość ludzi. Kojarzy się ze świętami i wypiekami z jabłek. Pozyskuje się go z kory cynamonowca. Korę pobiera się najczęściej z cynamonowca cejlońskiego, chińskiego i kamforowego. W sklepach występuje w dwóch postaciach — w laskach oraz sproszkowany. Obie z nich nadają się do nieco innych zastosowań.

Czytaj więcej

żółta cebula na desce

Jaka cebula najbardziej pasuje do mięs?

W kuchni cebula odgrywa ogromną rolę. Jest stosowana w restauracjach, barach, jadłodajniach i oczywiście w polskich domach. Dodawana jest do wielu dań, ponieważ nadaje smak i aromat. Nadaje się do smażenia i duszenia mięs, ale też do zup, jajecznicy, kanapek i sałatek i zup. Jest wiele odmian, więc musimy wybrać właściwy gatunek, żeby jedzenie smakowało.

Czytaj więcej

mężczyzna przyprawia jedzenie

Jak czytać skład przypraw?

Przyprawy są bardzo zdrowe, dlatego niezbędne w naszej diecie. Używamy ich w kuchni, ponieważ nadają smak potrawom. Jest ich ogromna ilość, więc mamy swoje ulubione zioła, które stosujemy, w zależności od przygotowywanego dania. Jeśli kupujemy produkty, które zawierają przyprawy, powinniśmy przede wszystkim czytać etykiety.

Czytaj więcej

garam masala

Co trzeba wiedzieć o mieszankach przypraw?

Mieszanki przypraw to połączenia wielu różnych ziół, które oczywiście nie są dobierane w sposób przypadkowy, a w bardzo planowy. Wszystko po to, aby konkretnym potrawom nadać naprawdę wyjątkowego smaku i aromatu. Co dokładnie warto wiedzieć o takich mieszankach? Serdecznie zachęcamy do lektury i poznania szczegółów.

Czytaj więcej

mieszanka przypraw z anyżem

Do jakich potraw pasuje anyż?

Anyż to przyprawa jednoroczna wywodząca się z rodziny selerowatych. Obecnie nie jest ona jednak tak popularna w kuchni, choć tak naprawdę pasuje do wielu różnych dań. Co jeszcze warto wiedzieć o anyżu, a także, z jakimi potrawami najlepiej go komponować? Serdecznie zachęcamy do lektury i poznania szczegółów.

Czytaj więcej