Blog
Jakie właściwości ma sól peklowa?
Sól peklowa, znana również jako sól peklująca czy nitrytowa, to specjalny rodzaj soli stosowany w przemyśle spożywczym, zwłaszcza w produkcji wędlin, kiełbas i innych wyrobów mięsnych. Jej głównym zadaniem jest przedłużanie trwałości produktów oraz nadawanie im charakterystycznego smaku, koloru i zapachu. Sól peklowa zawiera dwa główne składniki – chlorek sodu (zwykłą sól kuchenną) oraz azotan(III) sodu lub azotan(V) sodu.
Jaki rodzaj pieprzu wybierać do potraw?
Pieprz to jedna z najbardziej znanych i stosowanych przypraw na świecie. Jego wyjątkowy smak i aromat potrafią dodać charakteru wielu potrawom, zarówno mięsnym, jak i wegetariańskim. Warto jednak zastanowić się, czy rodzaj pieprzu ma wpływ na jakość naszych dań. Przekonajmy się, jakie są różnice między poszczególnymi odmianami tego popularnego korzenia i jak dobrać odpowiedni pieprz do konkretnej potrawy.
Jakie zalety ma kmin rzymski?
Kmin rzymski to roślina z rodziny selerowatych, której nasiona są wykorzystywane jako przyprawa w kuchni. Choć jest ona często wykorzystywana w kuchni, nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jakie ma ona wyjątkowe właściwości. Dlaczego warto sięgać po kmin rzymski? Co go wyróżnia?
Do czego używać kardamon?
Kardamon to niezwykle aromatyczna przyprawa, która zdobywa coraz większą popularność również w Polsce. Wykorzystywany zarówno w kuchniach azjatyckich, jak i europejskich, potrafi znacząco wzbogacić smak potraw i napojów. Producenci przypraw coraz częściej oferują kardamon w swojej ofercie, a jego wszechstronne zastosowanie sprawia, że warto sięgnąć po tę tajemniczą przyprawę. Gdzie warto ją dodać?
Jaka mieszanka przypraw będzie idealna do drobiu?
Każdy miłośnik smakowitych i zdrowych dań wie, że potrawy drobiowe są wartościowym źródłem białka. W przepisach na kurczaka, indyka lub kaczkę jednym z najważniejszych elementów jest dobór odpowiednich przypraw. Nadają one mięsu soczystości i aromatu, ale także poprawiają trawienie. Sprawdź, jakie zioła i przyprawy najlepiej sprawdzą się w tym przypadku!
Poznaj zalety gorczycy
Gorczyca jest popularnym składnikiem, wykorzystywanym w kuchni. Doskonale sprawdza się jako składnik musztardy, marynat do mięs i sosów. Jej prozdrowotne właściwości stosuje się również w przypadku np. problemów reumatycznych. Może wspomóc wiele terapii, co ważne, jest łatwo dostępna i niedroga. Jakie jeszcze ma zalety?
Jakie właściwości ma gałka muszkatołowa?
Gałka muszkatołowa jest znaną i cenioną przyprawą. Pozyskuje się ją z nasion muszkatołowca korzennego. Wyjątkowy smak i charakterystyczny aromat sprawiają, jest ona doskonałym dodatkiem do pierników i innych ciast, a także dań mięsnych. Wykazuje ona ponadto pewne właściwości lecznicze, wynikające głównie z zawartości olejku eterycznego. Sprawdź, jak może ona działać na organizm człowieka!
Gdzie najczęściej stosuje się czosnek w płatkach?
Czosnek jest cenioną od stuleci przyprawą. Wywodzi się najprawdopodobniej z Azji Centralnej. Jest chętnie uprawiana w wielu zakątkach świta. Ma niezwykły smak oraz aromat, a także właściwości lecznicze, które zostały potwierdzone licznymi badaniami. Jest jedną z najchętniej używanych przypraw, którą warto mieć w swoim codziennym jadłospisie.
Jaki cynamon jest lepszy – mielony czy w laskach?
Cynamon ma niezwykle charakterystyczny aromat, który jest dobrze znany i lubiany przez większość ludzi. Kojarzy się ze świętami i wypiekami z jabłek. Pozyskuje się go z kory cynamonowca. Korę pobiera się najczęściej z cynamonowca cejlońskiego, chińskiego i kamforowego. W sklepach występuje w dwóch postaciach — w laskach oraz sproszkowany. Obie z nich nadają się do nieco innych zastosowań.
Jaka cebula najbardziej pasuje do mięs?
W kuchni cebula odgrywa ogromną rolę. Jest stosowana w restauracjach, barach, jadłodajniach i oczywiście w polskich domach. Dodawana jest do wielu dań, ponieważ nadaje smak i aromat. Nadaje się do smażenia i duszenia mięs, ale też do zup, jajecznicy, kanapek i sałatek i zup. Jest wiele odmian, więc musimy wybrać właściwy gatunek, żeby jedzenie smakowało.
- « Poprzedni
- 1
- 2
- Następny »