Telefon   +48 512 275 136

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Blog

pieprz w ziarkach

Jaki rodzaj pieprzu wybierać do potraw?

Pieprz to jedna z najbardziej znanych i stosowanych przypraw na świecie. Jego wyjątkowy smak i aromat potrafią dodać charakteru wielu potrawom, zarówno mięsnym, jak i wegetariańskim. Warto jednak zastanowić się, czy rodzaj pieprzu ma wpływ na jakość naszych dań. Przekonajmy się, jakie są różnice między poszczególnymi odmianami tego popularnego korzenia i jak dobrać odpowiedni pieprz do konkretnej potrawy.

Czytaj więcej

kmin rzymski

Jakie zalety ma kmin rzymski?

Kmin rzymski to roślina z rodziny selerowatych, której nasiona są wykorzystywane jako przyprawa w kuchni. Choć jest ona często wykorzystywana w kuchni, nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jakie ma ona wyjątkowe właściwości. Dlaczego warto sięgać po kmin rzymski? Co go wyróżnia?

Czytaj więcej

Kardamon

Do czego używać kardamon?

Kardamon to niezwykle aromatyczna przyprawa, która zdobywa coraz większą popularność również w Polsce. Wykorzystywany zarówno w kuchniach azjatyckich, jak i europejskich, potrafi znacząco wzbogacić smak potraw i napojów. Producenci przypraw coraz częściej oferują kardamon w swojej ofercie, a jego wszechstronne zastosowanie sprawia, że warto sięgnąć po tę tajemniczą przyprawę. Gdzie warto ją dodać?

Czytaj więcej

przyprawiony kurczak

Jaka mieszanka przypraw będzie idealna do drobiu?

Każdy miłośnik smakowitych i zdrowych dań wie, że potrawy drobiowe są wartościowym źródłem białka. W przepisach na kurczaka, indyka lub kaczkę jednym z najważniejszych elementów jest dobór odpowiednich przypraw. Nadają one mięsu soczystości i aromatu, ale także poprawiają trawienie. Sprawdź, jakie zioła i przyprawy najlepiej sprawdzą się w tym przypadku!

Czytaj więcej

musztarda i gorczyca

Poznaj zalety gorczycy

Gorczyca jest popularnym składnikiem, wykorzystywanym w kuchni. Doskonale sprawdza się jako składnik musztardy, marynat do mięs i sosów. Jej prozdrowotne właściwości stosuje się również w przypadku np. problemów reumatycznych. Może wspomóc wiele terapii, co ważne, jest łatwo dostępna i niedroga. Jakie jeszcze ma zalety?

Czytaj więcej

gałka muszkatołowa

Jakie właściwości ma gałka muszkatołowa?

Gałka muszkatołowa jest znaną i cenioną przyprawą. Pozyskuje się ją z nasion muszkatołowca korzennego. Wyjątkowy smak i charakterystyczny aromat sprawiają, jest ona doskonałym dodatkiem do pierników i innych ciast, a także dań mięsnych. Wykazuje ona ponadto pewne właściwości lecznicze, wynikające głównie z zawartości olejku eterycznego. Sprawdź, jak może ona działać na organizm człowieka!

Czytaj więcej

czosnek w płatkach

Gdzie najczęściej stosuje się czosnek w płatkach?

Czosnek jest cenioną od stuleci przyprawą. Wywodzi się najprawdopodobniej z Azji Centralnej. Jest chętnie uprawiana w wielu zakątkach świta. Ma niezwykły smak oraz aromat, a także właściwości lecznicze, które zostały potwierdzone licznymi badaniami. Jest jedną z najchętniej używanych przypraw, którą warto mieć w swoim codziennym jadłospisie.

Czytaj więcej

laski cynamonu

Jaki cynamon jest lepszy – mielony czy w laskach?

Cynamon ma niezwykle charakterystyczny aromat, który jest dobrze znany i lubiany przez większość ludzi. Kojarzy się ze świętami i wypiekami z jabłek. Pozyskuje się go z kory cynamonowca. Korę pobiera się najczęściej z cynamonowca cejlońskiego, chińskiego i kamforowego. W sklepach występuje w dwóch postaciach — w laskach oraz sproszkowany. Obie z nich nadają się do nieco innych zastosowań.

Czytaj więcej

żółta cebula na desce

Jaka cebula najbardziej pasuje do mięs?

W kuchni cebula odgrywa ogromną rolę. Jest stosowana w restauracjach, barach, jadłodajniach i oczywiście w polskich domach. Dodawana jest do wielu dań, ponieważ nadaje smak i aromat. Nadaje się do smażenia i duszenia mięs, ale też do zup, jajecznicy, kanapek i sałatek i zup. Jest wiele odmian, więc musimy wybrać właściwy gatunek, żeby jedzenie smakowało.

Czytaj więcej

mężczyzna przyprawia jedzenie

Jak czytać skład przypraw?

Przyprawy są bardzo zdrowe, dlatego niezbędne w naszej diecie. Używamy ich w kuchni, ponieważ nadają smak potrawom. Jest ich ogromna ilość, więc mamy swoje ulubione zioła, które stosujemy, w zależności od przygotowywanego dania. Jeśli kupujemy produkty, które zawierają przyprawy, powinniśmy przede wszystkim czytać etykiety.

Czytaj więcej