Blog
Gdzie najczęściej stosuje się czosnek w płatkach?
Czosnek jest cenioną od stuleci przyprawą. Wywodzi się najprawdopodobniej z Azji Centralnej. Jest chętnie uprawiana w wielu zakątkach świta. Ma niezwykły smak oraz aromat, a także właściwości lecznicze, które zostały potwierdzone licznymi badaniami. Jest jedną z najchętniej używanych przypraw, którą warto mieć w swoim codziennym jadłospisie.
Jaki cynamon jest lepszy – mielony czy w laskach?
Cynamon ma niezwykle charakterystyczny aromat, który jest dobrze znany i lubiany przez większość ludzi. Kojarzy się ze świętami i wypiekami z jabłek. Pozyskuje się go z kory cynamonowca. Korę pobiera się najczęściej z cynamonowca cejlońskiego, chińskiego i kamforowego. W sklepach występuje w dwóch postaciach — w laskach oraz sproszkowany. Obie z nich nadają się do nieco innych zastosowań.
Jaka cebula najbardziej pasuje do mięs?
W kuchni cebula odgrywa ogromną rolę. Jest stosowana w restauracjach, barach, jadłodajniach i oczywiście w polskich domach. Dodawana jest do wielu dań, ponieważ nadaje smak i aromat. Nadaje się do smażenia i duszenia mięs, ale też do zup, jajecznicy, kanapek i sałatek i zup. Jest wiele odmian, więc musimy wybrać właściwy gatunek, żeby jedzenie smakowało.
Jak czytać skład przypraw?
Przyprawy są bardzo zdrowe, dlatego niezbędne w naszej diecie. Używamy ich w kuchni, ponieważ nadają smak potrawom. Jest ich ogromna ilość, więc mamy swoje ulubione zioła, które stosujemy, w zależności od przygotowywanego dania. Jeśli kupujemy produkty, które zawierają przyprawy, powinniśmy przede wszystkim czytać etykiety.
Co trzeba wiedzieć o mieszankach przypraw?
Mieszanki przypraw to połączenia wielu różnych ziół, które oczywiście nie są dobierane w sposób przypadkowy, a w bardzo planowy. Wszystko po to, aby konkretnym potrawom nadać naprawdę wyjątkowego smaku i aromatu. Co dokładnie warto wiedzieć o takich mieszankach? Serdecznie zachęcamy do lektury i poznania szczegółów.
Do jakich potraw pasuje anyż?
Anyż to przyprawa jednoroczna wywodząca się z rodziny selerowatych. Obecnie nie jest ona jednak tak popularna w kuchni, choć tak naprawdę pasuje do wielu różnych dań. Co jeszcze warto wiedzieć o anyżu, a także, z jakimi potrawami najlepiej go komponować? Serdecznie zachęcamy do lektury i poznania szczegółów.