Telefon   +48 512 275 136

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Jaka cebula najbardziej pasuje do mięs?

W kuchni cebula odgrywa ogromną rolę. Jest stosowana w restauracjach, barach, jadłodajniach i oczywiście w polskich domach. Dodawana jest do wielu dań, ponieważ nadaje smak i aromat. Nadaje się do smażenia i duszenia mięs, ale też do zup, jajecznicy, kanapek i sałatek i zup. Jest wiele odmian, więc musimy wybrać właściwy gatunek, żeby jedzenie smakowało.

Dlaczego cebula jest popularna w kuchni?

Cebula od wieków stosowana była w leczeniu niemal wszystkich dolegliwości. Ma wiele właściwości, które pomagają na schorzenia. Jest rewelacyjna na przeziębienia i cholesterol we krwi. Zawiera m.in. witaminę C, substancje bakteriobójcze i zapobiegające powstawaniu skrzepów. Można ją spożywać w formie soków lub na surowo. Nie jest smaczna, ale skuteczna. W dodatku nazywana jest wyciskaczem łez, bo szczypie w oczy. Cóż jednak może znaczyć te kilkanaście kropli, gdy ma wiele cennych właściwości. Doceniana jest również u kuchni, bo nadaje smak potrawom. Używamy jej do pieczenia, smażenia, duszenia, ale również spożywamy na surowo. Jeśli nie lubimy obierać i smażyć cebuli, nie musimy, bo firma Floramex oferuje smażoną, prażoną i suszoną, cebulę.

Jaka cebula najbardziej pasuje do mięs?

Cebula żółta dodawana jest do wszystkich mięs, bo nadaje doskonały smak. Wieprzowina, wołowina, jagnięcina, baranina, wymagają dodania właśnie tego warzywa. Potraw mięsnych mamy naprawdę sporo, dzięki czemu codziennie możemy przygotowywać inne dania. Bardzo często serwujemy mielone, gulasz, karkówkę, bitki i steki wołowe czy golonki, więc nie ma mowy, żeby zabrakło w domu cebuli.  Nadaje ona ostrego i wyraźnego smaku. Niekiedy używamy dymki ze szczypiorkiem, ale tak naprawdę, nie ma to większego znaczenia, bo istotne, żebyśmy mieli przygotowaną pokrojoną, a niekiedy i podsmażoną, co jest uzależnione od przepisu, z jakiego korzystamy. Niekiedy musimy ją podsmażyć, chcąc zrobić sos mięsny. Najlepsza jest świeżo pokrojona lub suszona w plasterkach.