Telefon   +48 512 275 136

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Jakie właściwości ma gałka muszkatołowa?

Gałka muszkatołowa jest znaną i cenioną przyprawą. Pozyskuje się ją z nasion muszkatołowca korzennego. Wyjątkowy smak i charakterystyczny aromat sprawiają, jest ona doskonałym dodatkiem do pierników i innych ciast, a także dań mięsnych. Wykazuje ona ponadto pewne właściwości lecznicze, wynikające głównie z zawartości olejku eterycznego. Sprawdź, jak może ona działać na organizm człowieka!

Gałka muszkatołowa w kuchni

Gałka muszkatołowa jest od lat używana w kuchniach całego świata. To niezwykle aromatyczny dodatek do mięs, pasztetów, kiełbas, ryb oraz owoców morza. Warto nią przyprawić szpinak, kapustę, bakłażany, fasolę i cebulę. Doskonale sprawdzi się w grzanym winie i piwie, ponczu i kompotach owocowych. Przyprawy tej można się doszukać w herbacie Masala oraz mieszance Garam masala.

Jest ona dodawana do potraw nie tylko z uwagi na swój aromat. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy, poprawia trawienie i może zapobiegać wrzodom żołądka. Dzięki niej organizm zwiększa produkcję soku żołądkowego. Warto jednak pamiętać, że gałka muszkatołowa, może spowodować wystąpienie alergii, głównie u osób uczulonych na pyłki roślin.

Lecznicze właściwości gałki muszkatołowej

Gałka muszkatołowa zawiera wiele składników odżywczych, przede wszystkim witaminy A, B6, C i E. Jest bogatym źródłem magnezu, manganu  cynku, żelaza, miedzi i fosforu. To również skarbnica białka, tłuszcz, węglowodanów i błonnika.

W efekcie gałka może wykazywać działanie przeciwzapalne, odtruwające organizm i wspomagające koncentrację. Specjaliści wskazują, że przyprawa ta może spowalniać stany zapalne i chronić np. żołądek przed uszkodzeniami błonę śluzową. Korzystnie wpływa ona na układ nerwowy i stymuluje przepływ krwi, przyczynia się do zmniejszenia apetytu.