Jaki cynamon jest lepszy – mielony czy w laskach?
Cynamon ma niezwykle charakterystyczny aromat, który jest dobrze znany i lubiany przez większość ludzi. Kojarzy się ze świętami i wypiekami z jabłek. Pozyskuje się go z kory cynamonowca. Korę pobiera się najczęściej z cynamonowca cejlońskiego, chińskiego i kamforowego. W sklepach występuje w dwóch postaciach — w laskach oraz sproszkowany. Obie z nich nadają się do nieco innych zastosowań.
Kiedy stosować cynamon w laskach?
Cynamon w laskach jest niezastąpiony do dań, które mają uzyskać delikatny smak i aromat cynamonu. W przypadku stosowania przyprawy w tej formie cynamon wyciąga się w odpowiednim momencie, nie jest on elementem gotowego dania. W ten sposób można np. nadać ryżowi ciekawy smak, gdy w trakcie gotowania go, włoży się do wody laskę cynamonu.
W podobny sposób można uatrakcyjniać smak owsianki lub mięsa.
Z pomocą laski cynamony można również stworzyć cukier cynamonowy. Wystarczy do słoiczka z cukrem białym dodać laskę tej aromatycznej przyprawy. Taki cukier doskonale nadaje się jako dodatek do herbaty i wypieków.
Do czego używać cynamon w proszku?
Cynamon w proszku to jedna z przypraw chętnie dodawanych do różnych dań. Szczególnie pasuje do potraw przygotowywanych na słodko. Jest również ważnym składnikiem grzanego wina. Ciężko również wyobrazić sobie bez niego piernika. Można przyprawiać nim kawę i herbatę.
Cynamon w proszku znajduje się w różnych mieszankach przyprawowych. Często występuje razem z goździkami, anyżem, szafranem, gałką muszkatołową, kardamonem, kurkumą i wanilią. Przyprawy te łączy się w różnych proporcjach, zależnie od tego, do jakiego dania mają trafić oraz od oczekiwanego efektu.
Cynamon w proszku można kupić gotowy lub jeśli preferuje się świeżo mielone przyprawy, możliwe jest zmielenie go specjalnym młynkiem lub starcie tarką.