Gdzie najczęściej stosuje się czosnek w płatkach?
Czosnek jest cenioną od stuleci przyprawą. Wywodzi się najprawdopodobniej z Azji Centralnej. Jest chętnie uprawiana w wielu zakątkach świta. Ma niezwykły smak oraz aromat, a także właściwości lecznicze, które zostały potwierdzone licznymi badaniami. Jest jedną z najchętniej używanych przypraw, którą warto mieć w swoim codziennym jadłospisie.
Właściwości czosnku w płatkach
Suszony czosnek jest kruchy i delikatny. Jednocześnie ma smak i właściwości świeżego czosnku. Z tego powodu chętnie wykorzystuje się go jako chrupiąca, pikantna posypka.
Czosnek w płatkach podczas gotowania nasiąka wodą, ale nadal pozostaje kruchy. Po dodaniu do potrawy delikatnie uwalnia swój wspaniały smak. Dodatek ten należy stosować do dań, w których chce się uzyskać smak pikantny i intensywny.
Czosnek suszony jest łatwiejszy do używania i przechowywania, w porównaniu do świeżego odpowiednika. Ma dłuższy czas ważności.
Czosnek w płatkach można kupić osobno, ale stosowany jest także w różnych mieszankach przyprawowych.
Do jakich dań wykorzystuje się czosnek w płatkach?
Czosnek w płatkach może zostać użyty do bardzo wielu dań. Chętnie wykorzystuje się go do nadawania smaku marynat i sosów podawanych na zimno i na ciepło. Nadaje się również świetnie do marynowania mięs takich jak baranina, wieprzowina, dziczyzna, królik czy drób. Doskonale sprawdza się także jako dodatek do kiełbas i pasztetów. Można przyprawić nim również ryby. Nada również głębi smaku zupom oraz warzywom duszonym. Jest doskonałą przyprawą do wszelkich wegetariańskich i wegańskich potraw. Czosnek można używać także do wyrobów z galaretą.
Płatki czosnku można wykorzystywać również jako ozdoba. Czosnek w płatkach chętnie wykorzystywany jest w kuchni włoskiej, greckiej, hiszpańskiej i węgierskiej.